Vogelkijkhuttentips

(Water)vogels bewonderen



Verschillende locaties

Startplaats
Delen

(Water)vogels bewonderen

Jaarlijks komt vanuit het hoge noorden of het verre oosten de stroom trekvogels op gang. Op hun soms duizenden kilometers lange tocht volgen ze vaak de Noordzeekust en dus zijn ze in het najaar en de winter  vaak te zien in onze regio.

Tijdens hun lange tocht moeten vogels natuurlijk ook rusten, eten en drinken. Favoriete locaties zijn plaatsen op of in de buurt van water waar doorgaans veel voedsel te vinden is. De ideale periode voor ons om die fraaie vogels eens van wat dichterbij te gaan bekijken. Letterlijk dan.

Naast trekvogels vind je vanaf de herfst op grotere plassen die in de winter niet toevriezen ook veel overwinterende watervogels.

In onze regio staan er heel wat vogelkijkhutten van waaruit je deze trek- en overwinterende vogels ongemerkt kan bewonderen, zonder ze af te schrikken. We maakten voor jullie een selectie van onze favoriete locaties.

 

Wist je dat...
© RLHP

...het roodborstje ook een trekvogel is? Gelukkig is dat één van de weinige vogeltjes die zich niet zo snel laat afschrikken en dus vaak tot heel dichtbij de mens durft te komen.

 

© RLHP

Hoge Dijken in Oudenburg

In Oudenburg ligt het natuurdomein ‘De Hoge Dijken’ (Roksemput). Deze kunstmatige vijver ontstond door zanduitgravingen voor de aanleg van de snelweg Brugge – Veurne. Langs een wandelpad rond de plas (3 km) passeer je een vogelkijkwand en drie vogelkijkhutten met sprekende namen: de fuut, de smient, de aalscholver en de wintertaling. Het is een belangrijk overwinteringsgebied voor watervogels zoals de smient, wintertaling en slobeend. Aan de onthaalpoort De Grote Zaagbek kan je verrekijkers ontlenen.

© RLHP
© RLHP

Put van Vlissegem in De Haan

De ‘Put van Vlissegem’ in De Haan ontstond door kleiontginning voor huizenbouw (tot 1964) gevolgd door zanduitgravingen voor wegenbouw (vanaf 1970) waardoor de put tot wel 20 meter diep is. Het brakke water maakt hierdoor rechtstreeks contact met het zilte grondwater waardoor de put ook bij strenge vorst open blijft. De put vormt een natuurlijke stapsteen tussen de natuurgebieden van de Uitkerkse Polder enerzijds en de poldergraslanden tussen Klemskerke en Vlissegem anderzijds. Het is een trekpleister voor doortrekkende en overwinterende watervogels zoals smienten en ganzen die je kan spotten vanuit de vogelobservatiehut, te bereiken via het wandelpad ter hoogte van Warvinge 93. 

© RLHP
© RLHP

De Uitkerkse Polder

In het weidevogelreservaat van de 'Uitkerkse Polder' kan je verschillende korte wandelingen doen. Verspreid over de wandelingen kom je vier kijkhutten tegen van waaruit weidevogels van heel dichtbij te bewonderen zijn. Blikvangers in het najaar zijn onder andere lepelaars, velduilen en de vele duizenden vriezeganzen. De kijktoren is ook een stop waard.

© Beeldbank West-Vlaanderen
© Beeldbank West-Vlaanderen

Het Zeebos in Blankenberge

Het 'Zeebos' in Blankenberge/Zeebrugge is een provinciedomein waar weide- en watervogels te bekijken zijn vanuit de kijkhut. Het weidse uitzicht over de open polder maakt het niet alleen voor vogels een aantrekkelijke plek. Een duidelijk infobord vertelt je welke vogels er te zien zijn, zowel in de winter als in de zomer.

© RLHP
© RLHP

De Warandeputten in Oostkamp

Meer naar het binnenland, ter hoogte van de brug van Moerbrugge, zijn er twee ruime kijkhutten en twee kijkwanden van waaruit je water- en moerasvogels (waaronder de ijsvogel) kunt observeren. Een korte wandeling van 2 kilometer laat je kennismaken met 'de warandeputten'.

© RLHP
© Beeldbank West-Vlaanderen