Hoe vergroen je jouw school?

Bij het woord 'speelplaats' stellen we ons meestal een grote, grijze, betonnen koer voor omgeven door hoge schoolgebouwen. Maar het kan ook anders. Vergroen jouw school en ga voor een speelplaats met toekomst.Delen

(Ver)scholen in het groen

 

Denk even terug aan jouw lagere schooltijd.

Herinner je jouw speelplaats nog?

De kans is groot dat die er uitzag als een vlak plein met grijze tegels in de regel vaak omgeven door hoge schoolgebouwen. Heel wat scholen zitten op vandaag met de erfenis van zo’n betonnen woestijn als speelplaats. Maar groen zou de kleur van hoop niet zijn, mochten er geen oplossingen bestaan voor deze vergrijzing.

 

 

 

© RLHP
Speelheuvel, boomstammen, wilgenhut, struikjes...
© RLHP
© RLHP

Een speelplaats vergroenen is meer dan alleen de verharding weghalen. Kinderen hebben ook speelprikkels nodig.

Inspiratie voor een groene speelplaats haal je uit de natuur. Speelheuvels om te ravotten, boomstammen om te klauteren, een wilgentunnel om te verpozen…  

Voordelen van een groene speelplaats

1. Leuk? Leuker. Leukst!

Door de aanwezige spelprikkels vervelen leerlingen zich niet zo snel. Leerkrachten die toezicht houden op een groene speelplaats, geven aan dat leerlingen elkaar minder pesten en plagen.

2. Veiligere omgeving

De aanwezige spelelementen verdelen de speelplaats in zones, waardoor kinderen zich beter verspreiden over de speelplaats en er minder ongelukken gebeuren.

3. Gelegenheid tot meer informele leermomenten

Zoemende bloemenperkjes of klinkende waterpartijen geven leerlingen de kans om tijdens de speeltijd het natuurleven te ontdekken. Zo’n speelplaats nodigt uiteraard ook uit om zelfs enkele lesmomenten buiten te laten doorgaan.

4. Klimaatbuffer, zowel bij weer als geen weer

Bomen zorgen voor schaduw en koelen de omgeving af. Ideaal voor tijdens een warme dag. Een wadi kan dan een oplossing zijn als het regent. Deze groene greppel die hemelwater opvangt, geeft het water de tijd om langzaam in de bodem te infiltreren.   

    

Schoolvoorbeelden

© RLHP
© RLHP
© RLHP

Secundaire school Element (Sint-Andries)

Element is een school waar leerlingen met emotionele of gedragsproblemen een richting volgen in het algemeen, technisch of beroepsonderwijs. Hoewel de speelplaats niet verhard is, is een open grasveld voor deze jongeren niet ideaal.

“De problemen waarmee deze jongeren kampen, uiten zich vooral als ze elkaar constant zien.”                                                    Annelore Delbecque, directeur

De school koos dus voor een speelplaats met meer structuur: bomen, struiken, gevoelsplekken waar leerlingen eventjes hun emoties kwijt kunnen…

Leerkrachten, leerlingen, ouders en de mensen uit de buurt werken samen om de nieuwe speelplaats vorm te geven. Het Regionaal Landschap Houtland & Polders ondersteunt hen daar bij. Door al deze partijen te betrekken, voldoet de speelplaats aan de specifieke noden van de leerlingen maar wordt ook rekening gehouden met de omgeving.

Secundaire school Stamina (Brugge)

"De dromen waren er al maar nu komen ze ook uit."                                                                                                                              Nico Savels, coördinator Stamina

De Vlaamse regering kende begin 2023 aan maar liefst 103 scholen een onthardings- en vergroeningssubsidie toe. Stamina is bij één van de gelukkigen. Ondersteuning van zowel Stad Brugge als de Provincie West-Vlaanderen liet de school vorig jaar al dromen van een groenere speelplaats maar met deze bijkomende middelen kunnen alle plannen nu in één beweging worden uitgevoerd.

Kruidenrijke grasvelden, extra bomen en streekeigen struiken, een wadi voor infiltratie van regenwater, 2 buitenklassen en verschillende plekken waar de leerlingen desgewenst rustig of net op een actieve wijze de pauzes kunnen doorbrengen… Dit alles zal binnenkort zo’n 900 m2 beton vervangen. Een grootste verandering waar iedere speelplaatsgebruiker alleen maar gelukkiger van zal worden.

© RLHP

Is jouw school ook klaar voor de speelplaats van morgen?

Leen en Niek van Het Regionaal Landschap Houtland & Polders begeleiden je graag met het ganse traject, van het eerste idee tot de effectieve uitvoering. Deze begeleiding omvat:

  • Klankbord om een visie op jouw speelplaats te helpen ontwikkelen. 
  • Speelplaatsinrichting: RLHP tekent voor jou een plan uit.
  • Praatplan: RLHP stelt het plan voor en verwerken de feedback hierop.
  • School versus aannemer/architect: RLHP slaat een brug tussen de verschillende betrokken partijen.
  • Werkdagen organiseren: RLHP begeleidt de werken ter plaatse. We brengen kinderen, ouders, de buurt... samen om de handen uit de mouwen te steken.
  • Onderhoud: RLHP heeft tips en advies over welke zorgen het aangeplante groen nodig heeft.

Wil jij ook een groene speelplaats? Neem dan contact met ons op.

© RLHP

Leen Herrewyn

leen.herrewyn@rlhp.be

Niek Godfroid

niek.godfroid@rlhp.be