Hoe leg je een poel aan?

Zelf een poel aanleggen? Het kan. Maar niet om het even waar en hoe. Voor meer informatie, download de gratis brochure 'Poelen, parels in het landschap' of neem contact op met een medewerker.Delen

Honderden jaren lang werden poelen gegraven om over water te beschikken voor het vee, om gewassen te bevloeien, branden te blussen... Door de opkomst van onder andere leidingwater, ondergrondse regenwaterputten... zijn poelen die functies kwijtgeraakt.

Wat we uit het oog verloren zijn, is dat het water in die poelen ook noodzakelijk is voor ander leven: de vele planten, amfibieën, insecten en andere dieren die voor hun voortbestaan aangewezen zijn op de speciale leefomgeving die zo’n poel vormt.

Poelen in je tuin of weide zijn voor de biodiversiteit heel belangrijker. Of het nu gaat om een nieuwe poel in je tuin of het herstel van een oude poel op een vochtige, lage plaats in je weideperceel. 

 

Poelplannen?

Leen helpt je graag. 

Meer lezen?

Onze collega's van het Regionaal Landschap Dijleland, Noord-Hageland, Zuid-Hageland, Brabantse Kouters en Pajottenland & Zennevallei maakten een interessante brochure met heel veel tips, achtergrondinformatie en voorbeelden.

Leen Herrewyn

leen.herrewyn@rlhp.be