Kenmerkend Houtig Erfgoed in onze streek
Hoogstamboomgaard
De Ferrariskaart uit 1777 bevestigt dat er heel wat boomgaarden in Vlaanderen waren. Zeker de omgeving van Brugge stond gekend als fruitstreek. Brugge was één van de grootste steden van Europa met een goede afzetmarkt voor fruit. Zowat elke hoeve was voorzien van een boomgaard aan het erf, de zogenaamde erfboomgaard of kalverweide. Zoals de naam doet vermoeden, werden ze gebruikt voor zowel fruit- als veeteelt. Een voorloper van wat we op vandaag 'agroforestry' noemen.
Hoogstamfruitboomgaarden hebben een grote, ecologische waarde. Denk maar aan de bloesems voor bestuivende insecten, de bladeren of vruchten voor vlinders en bij uitbreiding ook insectenetende vogels... Zelfs stervende of degraderende exemplaren zijn vaak oases voor insecten, vogels, vleermuizen... die er voedsel en nestplaatsen in vinden.
De grote variatie aan aan fruitsoorten en -rassen wijst op het bijzondere erfgoedkarakter van fruitboomgaarden. Maar de mens had ook een grote impact op het lot van de boomgaarden: door de onderwaterzetting tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen veel boomgaarden. Hedendaagse boomgaarden zijn veel groter in oppervlak maar ook veel lager. Dat heeft onder meer te maken met homogeniteit in functie van verkoop. Authentieke fruitboomgaarden, gekenmerkt door hoge bomen op een eerder klein perceel, zijn dan ook een zeldzaamheid geworden.
Streeksoorten: appelboom, perenboom, pruimelaar, kerselaar