En nog zoveel meer...

Voorjaarsbloeiers

Voorjaarsbloeiers bloeien vooraleer het bladerdak van de hoge bomen zich sluit. Enkel in de lente is er voldoende licht voor deze planten. Vooral in oude bossen, dat wil zeggen bossen die reeds voorkomen op de kaart van Ferraris (1782), komen voorjaarsbloeiers voor. Dat komt omdat deze planten zich niet gemakkelijk verspreiden. In een nieuw aangelegd bos zullen ze dus niet voorkomen.

Soorten voorjaarsbloeiers

De ene soort is al wat opvallender dan de andere maar omdat het op dat moment meestal de enige bloeiende plantjes zijn in het bos, zal je ze toch snel opmerken.

 • bosanemoon: vormt witte tapijten en overwintert met ondiepe wortelstokken in humusrijke bosbodems van klei of leem met hoge grondwaterstanden in de winter
 • witte klaverzuring: lijkt op bosanemoon, groeit op zure gronden en kan zeer goed gedijen in diepe schaduw
 • speenkruid: vormt gele bloementapijten in het voorjaar en vormt knolletjes
 • muskuskruid: valt door zijn vaalgroene kleur weinig op 
 • paarbladig goudveil: een zeldzame voorjaarsbloeier van bron- en kwelzones 
© Bosanemoon

TIP: Hoewel onze regio heel wat oude bossen telt, is het Wijnendale bos een aanrader met het paarbladig goudveil als blikvanger.

 

 

© Witte klaverzuring
© Speenkruid
© Muskuskruid
© Paarbladig goudveil

De echte tonderzwam

De herfst is traditioneel gezien het uitgelezen moment om paddenstoelen te gaan bewonderen in het bos. Door de hoge luchtvochtigheid, beschikbaarheid aan voedsel en de nog relatief zachte temperaturen komen de vruchtlichamen tijdens die periode immers tevoorschijn.

De echte tonderzwam is weliswaar een echte uitzondering. Deze meerjarige paddenstoel is het hele jaar door te bewonderen en kan vele jaren oud worden. 

Wist je dat...

 • spechten dikwijls bomen gebruiken die aangetast zijn met tonderzwamen om hun nesten te maken? het hout is immers zachter.
 • de tonderzwam een licht ontvlambaar weefsel heeft? Vroeger werd dit in droge toestand gebruikt om vuur mee te maken.

TIP: wie zoekt, die vindt. Ga maar eens wandelen in oude beukenbossen met veel staand doodhout zoals in de provinciedomeinen Beisbroek, Tillegem…

Echte tonderzwam - Fomes fomentarius
© RLHP

Paspoort van deze soort

Tonderzwammen zijn vrij groot en dus makkelijk te herkennen:

 • veelal grijsachtig, hoefvormig uiterlijk, naar de grond gericht
 • vaak met zichtbare groeiringen
 • leeft als parasiet op kernhout van bomen of op stammen van oudere loofbomen zoals beuk, eik, populier, linde, wilg of paardenkastanje
 • hoewel een boom al in een jonge fase aangetast kan zijn, kan de boom toch nog lang met de parasiet leven, zonder merkbare gevolgen

 

Meer info over de echte tonderzwam

Naast de typische soorten, kenmerkend voor de onze streek, zijn er uiteraard nog heel wat andere soorten. Misschien niet uniek voor de regio, maar zeker de moeite waard om er eens iets meer over te weten. De items en pagina's op dit onderdeel van de website (biodiversiteit) worden geregeld bijgewerkt. Iedere maand zetten we ook een 'soort in de kijker' via onze nieuwsbrief. Kom dus zeker eens terug naar deze website of schrijf je snel in op onze nieuwsbrief. 

 

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief