TIP: Hoewel onze regio heel wat oude bossen telt, is het Wijnendale bos een aanrader met het paarbladig goudveil als blikvanger.
Voorjaarsbloeiers bloeien vooraleer het bladerdak van de hoge bomen zich sluit. Enkel in de lente is er voldoende licht voor deze planten. Vooral in oude bossen, dat wil zeggen bossen die reeds voorkomen op de kaart van Ferraris (1782), komen voorjaarsbloeiers voor. Dat komt omdat deze planten zich niet gemakkelijk verspreiden. In een nieuw aangelegd bos zullen ze dus niet voorkomen.
De ene soort is al wat opvallender dan de andere maar omdat het op dat moment meestal de enige bloeiende plantjes zijn in het bos, zal je ze toch snel opmerken.
TIP: Hoewel onze regio heel wat oude bossen telt, is het Wijnendale bos een aanrader met het paarbladig goudveil als blikvanger.
De herfst is traditioneel gezien het uitgelezen moment om paddenstoelen te gaan bewonderen in het bos. Door de hoge luchtvochtigheid, beschikbaarheid aan voedsel en de nog relatief zachte temperaturen komen de vruchtlichamen tijdens die periode immers tevoorschijn.
De echte tonderzwam is weliswaar een echte uitzondering. Deze meerjarige paddenstoel is het hele jaar door te bewonderen en kan vele jaren oud worden.
Wist je dat...
TIP: wie zoekt, die vindt. Ga maar eens wandelen in oude beukenbossen met veel staand doodhout zoals in de provinciedomeinen Beisbroek, Tillegem…
Tonderzwammen zijn vrij groot en dus makkelijk te herkennen:
Naast de typische soorten, kenmerkend voor de onze streek, zijn er uiteraard nog heel wat andere soorten. Misschien niet uniek voor de regio, maar zeker de moeite waard om er eens iets meer over te weten. De items en pagina's op dit onderdeel van de website (biodiversiteit) worden geregeld bijgewerkt. Iedere maand zetten we ook een 'soort in de kijker' via onze nieuwsbrief. Kom dus zeker eens terug naar deze website of schrijf je snel in op onze nieuwsbrief.