Wie zijn ze? Bijen in het Regionaal Landschap Houtland & Polders

Over bijen is al heel wat geschreven. We vatten het samen in een notendop.

Wie zijn ze?

Naast de bekende honingbij telt onze regio een hele bonte verzameling van ‘wilde’ bijen. Eigenlijk zijn het allemaal bijen maar omdat de honingbij gedomesticeerd werd, worden alle andere bijen als 'wild' beschreven. Je kent er zeker enkele van, zoals de hommels of de metselbijen. Veel van die bijen leven solitair. Dat betekent dat ze eigenlijk op hun eentje zorgen voor een nestje en een nageslacht. In tegenstelling tot honingbijen die in kolonies leven. De realiteit is evenwel iets genuanceerder, want je hebt alle tinten grijs tussen sociaal en solitair.

Algemene soorten

© Regionale Landschappen

Gehoornde metselbij

hier wordt aan gewerkt

Meer info over deze soort

Bijzondere streekproducten

Brood & bed

Bijen halen energie om te vliegen uit nectar (suiker). De bouwstenen om te groeien halen ze uit stuifmeel (eiwitten). Je kan dus wel stellen dat alle bijen eigenlijk een vegetarisch dieet volgen. Sommige bijen zijn zelfs heel kieskeurig en gebruiken uitsluitend stuifmeel van één enkele plant of één plantenfamilie.

Zoals vaak in de natuur heb je ook bij bijen parasiterende soorten of koekoeksbijen. Zij investeren hun tijd liever in een sluw plan om hun eitje bij de stuifmeelvoorraad van een andere bij gelegd te krijgen.

Op vlak van nestbouw, lijkt iedere bij wel zijn eigen voorkeur te hebben. De meerderheid van de bijen nestelt gewoon in de grond. Ze hebben daarbij de voorkeur voor zonbeschenen, kale stukjes bodem. Je hoeft dus niet in te zitten met een kale plek in je gazon, je hebt gewoon een bijvriendelijk gazon. Andere bijen nestelen dan weer graag boven de grond, in oude kevergangen in dood hout. Deze soorten houden van een kant en klaar bijenhotel. De echte specialisten vind je terug in slakkenhuisjes, holle stengels, rietgallen of zelfgemaakte harspotjes. De verschillende nestkamertjes worden voorzien van een eitje en wat stuifmeel, die de nodige energie geeft om de volgende generatie klaar te stomen.

 

© RLHP