Wat verstaan we onder bijen? Wat doen bijen voor ons en wat kunnen wij voor de bijen doen? Welke soorten zijn typerend voor onze streek?
Wat verstaan we onder bijen? Wat doen bijen voor ons en wat kunnen wij voor de bijen doen? Welke soorten zijn typerend voor onze streek?
Naast de bekende honingbij telt onze regio een hele bonte verzameling van ‘wilde’ bijen. Eigenlijk zijn het allemaal bijen maar omdat de honingbij gedomesticeerd werd, worden alle andere bijen als 'wild' beschreven. Je kent er zeker enkele van, zoals de hommels of de metselbijen. Veel van die bijen leven solitair. Dat betekent dat ze eigenlijk op hun eentje zorgen voor een nestje en een nageslacht. In tegenstelling tot honingbijen die in kolonies leven. De realiteit is evenwel iets genuanceerder, want je hebt enorm veel tinten grijs tussen sociaal en solitair.
Bijen halen energie om te vliegen uit nectar (suiker). De bouwstenen om te groeien halen ze uit stuifmeel (eiwitten). Je kan dus wel stellen dat alle bijen eigenlijk een vegetarisch dieet volgen. Sommige bijen zijn zelfs heel kieskeurig en gebruiken uitsluitend stuifmeel van één enkele plant of één plantenfamilie.
Zoals vaak in de natuur heb je ook bij bijen parasiterende soorten of koekoeksbijen. Zij investeren hun tijd liever in een sluw plan om hun eitje bij de stuifmeelvoorraad van een andere bij gelegd te krijgen.
Op vlak van nestbouw, lijkt iedere bij wel zijn eigen voorkeur te hebben. De meerderheid van de bijen nestelt gewoon in de grond. Ze hebben daarbij de voorkeur voor zonbeschenen, kale stukjes bodem. Je hoeft dus niet in te zitten met een kale plek in je gazon, je hebt gewoon een bijvriendelijk gazon. Andere bijen nestelen dan weer graag boven de grond, in oude kevergangen in dood hout. Het zijn ook deze soorten die houden van een kant en klaar bijenhotel. De echte specialisten vind je terug in slakkenhuisjes, holle stengels, rietgallen of zelfgemaakte harspotjes. De verschillende nestkamertjes worden voorzien van een eitje en wat stuifmeel, die de nodige energie geeft om de volgende generatie klaar te stomen.
Bijen - en bij uitbreiding insecten - zijn onmisbaar voor ons leven op aarde. Enkele leveren misschien wat overlast maar de meerderheid is voor ons onmisbaar. De voordelen van bestuivende insecten in een lijstje:
Zonder bijen, vlinders, zweefvliegen en kevers zouden we dus heel wat minder vruchten, bloemen, vogels en zoogdieren hebben.
Dat is eenvoudig. Zorg dat bijen en insecten het naar hun zin hebben in jouw tuin, op jouw terras of balkon. Dat doe je eerst en vooral door geen pesticiden te gebruiken, maar ook door voldoende voedsel en nestgelegenheid te voorzien.
Zorg voor variatie in:
We geven je graag enkele tips:
Vlaanderen telt meer dan 350 soorten bijen, al zijn bepaalde soorten heel kwetsbaar of zelfs uitgestorven. In het werkingsgebied van het Regionaal Landschap Houtland & Polders zijn een 200tal soorten gekend, sommige heel algemeen, andere eerder zeldzaam en gelinkt aan specifieke habitats. De kustregio, duinen, heiderelicten en schrale graslanden herbergen vaak specifieke soorten.
Niet overal wordt even intensief op zoek gegaan naar bijen. Er zijn dus grote verschillen in soortenaantallen tussen gebieden die reeds intensief gemonitord werden en plaatsen waar nog amper waarnemingen gebeurden.
Benieuwd naar welke bijen er het meest gezien worden?
Dit is de top 10 in Brugge: