Gebiedsgerichte landschapsprojecten

Visuele buffering met streekeigen plantgoed



Delen
Grote infrastructuurprojecten kunnen een ingrijpende impact hebben op ons landschap. "NIMBY (not in my back yard, niet in mijn achtertuin)", horen gemeentes en bedrijven dan wel eens van omwonden. Maar in die achtertuin zijn struiken en bomen vaak wel welkom. Ideaal om beide zaken met elkaar te combineren.
 
Omwonenden willen wel eens ontsnappen aan de bedrijvigheid op industrieterreinen of het zicht op zendmasten en windmolens. Visuele buffering met hoogstambomen, hagen en heggen komt dan als geroepen. Het zorgt niet alleen voor een rustgevendere aanblik voor de bewoners maar met het streekeigen plantgoed van het regionaal landschap krijgt ook de biodiversiteit een opsteker en komt het landschap in het algemeen beter voor de dag. 

Wat doet het Regionaal Landschap?

Visuele buffering met plantgoed werkt het best als die op verschillende afstanden geplaatst wordt. Dichtbij het gebouw of de structuur die aan het zicht ontrokken moet worden, maar tegelijkertijd ook dicht bij de mensen die aan het zicht willen ontsnappen. Als regionaal landschap mikken we vooral op bewoners.
  • We contacteren de omwonenden en gaan bij hen ter plaatse
  • We begeleiden omwonenden in hun plantkeuze
  • We organiseren infoavonden
  • We organiseren de aanplant
© RLHP

Met deze projecten zorgden we al voor een visuele buffer:

Buffering van een nieuw dok in de haven van Zeebrugge

In 2022 werkten we samen met Port of Antwerp-Bruges om de bouw van een nieuw dok visueel te bufferen voor de bewoners. Het Regionaal Landschap Houtland & Polders nam contact op met de bewoners, luisterde naar hun noden en liet vervolgens de aanplant uitvoeren. Afgelopen maand gingen zo'n kleine 2000 bomen en struiken de grond in.  

 

 

Haven zonder visuele buffer
Haven met visuele buffer, zomer - winter 

Buffering in opdracht van Elia

In de periode 2015-2019 realiseerde het Regionaal Landschap Houtland & Polders, in opdracht van hoogspanningsnetbeheerder Elia, ruim 80 landschapsprojecten in de regio, goed voor bijna 5km hagen en heggen.

© RLHP
© RLHP
© RLHP