Schoolvergroening

Denk even terug aan jouw schooltijd. Herinner jij jouw speelplaats nog? De kans is groot dat die er uitzag als een vlak plein met grijze tegels, vaak omgeven door hoge schoolgebouwen. Heel wat scholen zitten op vandaag met de erfenis van zo’n betonnen woestijn als speelplaats. Maar groen zou de kleur van hoop niet zijn, mochten er geen oplossingen bestaan voor deze vergrijzing.

(Ver)scholen in het groen

Een speelplaats vergroenen is meer dan alleen de verharding weghalen. Kinderen hebben ook speelprikkels nodig. Een aantrekkelijke speelplaats is uitdagend en nodigt de kinderen uit om te ontdekken en te spelen maar even goed om even tot rust te komen.

Inspiratie voor een groene speelplaats haal je uit de natuur. Speelheuvels om te ravotten, boomstammen om te klauteren, een wilgentunnel om te verpozen…  

De foto's hiernaast spreken boekdelen.

 

Wat kunnen wij voor jou doen?

Onze medewerkers begeleiden je van A tot Z, van het eerste idee tot de effectieve uitvoering. Wij helpen je 

  • door als klankbord een visie op jouw speelplaats te helpen ontwikkelen 
  • met de speelplaatsinrichting en tekenen voor jou een plan uit
  • met de voorstelling van het plan en het verwerken van de feedback hierop
  • door de brug te slaan tussen de verschillende betrokken partijen (school, aannemers, architect...)
  • met het organiseren van werkdagen en met de werken ter plaatse. We brengen kinderen, ouders, de buurt... samen om de handen uit de mouwen te steken
  • zelfs met het onderhoud achteraf dankzij concrete tips en advies over welke zorgen het aangeplante groen nodig heeft

Geïnspireerd? Contacteer dan één van onze medewerkers schoolvergroening:

 

   

© RLHP
© Regionale Landschappen

Leen Herrewyn

leen.herrewyn@rlhp.be

Niek Godfroid

niek.godfroid@rlhp.be

Voordelen van een groene speelplaats

1. Leuk? Leuker. Leukst! Door de aanwezige spelprikkels vervelen leerlingen zich niet zo snel. Leerkrachten die toezicht houden op een groene speelplaats, geven aan dat leerlingen elkaar minder pesten en plagen.

2. Veiligere omgeving: de aanwezige spelelementen verdelen de speelplaats in zones, waardoor kinderen zich beter verspreiden over de speelplaats en er minder ongelukken gebeuren.

3. Gelegenheid tot meer informele leermomenten. Zoemende bloemenperkjes of klinkende waterpartijen geven leerlingen de kans om tijdens de speeltijd het natuurleven te ontdekken. Zo’n speelplaats nodigt uiteraard ook uit om zelfs enkele lesmomenten buiten te laten doorgaan.

4. Klimaatbuffer, zowel bij weer als geen weer. Bomen zorgen voor schaduw en koelen de omgeving af. Ideaal voor tijdens een warme dag. Een wadi kan dan een oplossing zijn als het regent. Deze groene greppel die hemelwater opvangt, geeft het water de tijd om langzaam in de bodem te infiltreren.   

Schoolvoorbeelden

    

Wonderwijs Brugge

Aanvangssituatie: speelbos met oude bomen maar ook veel asfaltpaadjes waardoor de wortelzone van de bomen in het gedrang kwam. De bodem was door de speeldruk  bovendien volledig verhard en de ondergroei was verdwenen. 

 

Winter 2022-2023: Naast ontharden door het verwijderen van asfalt en kasseien, werd de druk op de bodem verminderd door een avonturenparcours boven de grond aan te leggen en bloemen te planten. Op die manier wordt de  directe wortelzone van de bomen beschermd. Leerkrachten en kinderen stonden tijdens de werkdagen zelf in voor de aanplant en schorsaanvoer.

Mei 2023: Feestelijke opening van de nieuwe speelzone. Burgemeester Dirk De Fauw zag, testte en besloot dat het goed was.

 

 


    

Basisschool Manitoba Sint-Andries

"De dromen waren er al maar dankzij de subsidies van Stad Brugge en de medewerking van het Regionaal Landschap Houtland & Polders, kwamen ze ook uit."

       Nico Savels, coördinator Secundaire school Stamina (Brugge)