PDPO Kruisbestuivers

Bijen en bij uitbreiding alle bestuivende insecten zijn van onschatbare waarde. Ze staan in voor de bestuiving van landbouwgewassen, bloemen, bomen... maar helpen ook bij het bestrijden van insectenplagen in teelten op een natuurlijke manier.Terug naar overzicht
Delen

Bijenproject Kruisbestuivers

   

   

Tijdlijn

©

Februari 2020

Start Project Kruisbestuivers

Samen met 't Stadlandschap ’t West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist, lanceerde Regionaal Landschap Houtland in 2020 het project Kruisbestuivers. Doel is om van onze directe leefomgeving een thuis voor bijen te maken. 

©

Mei 2020

Opstart bijenwerkgroepen

Per gemeente werkt de bijenwerkgroep een bijenactieplan uit. Elke gemeente zal andere accenten leggen, dat maakt het boeiend. 

©

Zomer 2020

Opstart jaarlijks monitoring in de 12 gemeenten

Want meten is weten.

©

1 januari 2021

Knokke-Heist pesticidenvrij

©

Februari 2021

Aanleg bijennestheuvel in Oostkamp

De heuvel bestaat uit aarde gemengd met één derde zand en is boogvormig. Binnen in de boog is klaver ingezaaid. De volledige site wordt extensief beheerd (maaien en afvoeren).

©

18 maart 2021

Bijensymposium

©

mei 2021

Houtland zoemt!

Vijfde editie van een groepsaankoop bijvriendelijke plantenpakketten: 500 pakketten verdeeld (x 14 planten), goed voor 7000 planten die het doen zoemen.

©

Mei 2021

Lancering bijenbordjes

Op verschillende plaatsen in de gemeentes worden bijenbordjes geplaatst in kader van het extensief beheer van het openbaar domein dat de bijen ten goede komen. 

©

5 juni 2021

Oog in oog met wilde bijen

©

Juni - oktober 2021

Workshop: aan de slag voor jouw zoemende tuin

©

Mei - juni 2021

Cursus bijvriendelijk groenbeheer voor groendiensten

© P. Keirsebilck

Juli 2021

Bijensafari in Oostkamp

©

28 april 2022

5de West-Vlaamse Bijensymposium

Boeiende sprekers, leerrijke workshops.

Open Huis, Staden.


Nieuwsbrieven 

Maandelijks vertrekt een nieuwsbrief naar alle geïnteresseerden rond bijen. Er komen projectrealisaties aan bod, nieuwe onderzoeken rond bijen en een inspirerende kalender met bijenuitjes.

Ook geprikt? Schrijf je dan in door te mailen naar yannick.verstraete@rlhp.be

 

Iedere nieuwsbrief behandelt enkele in het oog springende bijenprojecten maar ook bijenweetjes, bijenonderzoeken, een bijenkijktip en een bijenkalender met leuke bijenuitjes.

Nieuwsbrief gemist? Geen probleem, je vindt ze hier allemaal terug.


Projecttoelichting

Samen met drie andere partners, Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart, Inagro en gemeente Knokke-Heist, lanceerde Regionaal Landschap Houtland in 2020 het project Kruisbestuivers. Doel is om van onze directe leefomgeving een thuis voor bijen te maken! Dit kan op heel diverse manieren, we geven elke gemeente de kans om acties op maat uit te voeren. Met goede voorbeelden willen we inwoners, maar ook bedrijven, scholen, organisaties en landbouwers aanzetten tot zoemrijke initiatieven. We gaan alvast aan de slag tot de zomer van 2022, en hopen dat het nadien blijft zoemen in Houtland en omstreken. 

Gemeenten Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Torhout, Jabbeke en Knokke-Heist doen alvast mee. Ook in het Stad-land-schap ’t West-Vlaamse hart doen nog eens zes gemeenten mee, nl. Wingene, Ruiselede, Ingelmunster, Hooglede, Staden en Moorslede. Inagro zoekt mee naar bijvriendelijke oplossingen in de landbouwsfeer. Gemeente Knokke-Heist gaat dan weer van start met een grote sensibiliseringscampagne ‘Knokke-Heist pesticidenvrij’.

© Regionale Landschappen

Bijenwerkgroepen en actieplannen

In elk van de 6 deelnemende gemeenten vertrekken we vanuit een bijenwerkgroep die samengesteld is uit een bonte groep van mensen met diverse achtergronden, maar met één belangrijk gemeenschappelijk engagement: samen actie ondernemen voor meer bijen in de gemeente. Met deze ingesteldheid wordt voor de komende 5 jaar een bijenactieplan opgemaakt waarbij acties beschreven worden. Elke gemeente zal andere accenten leggen, dat maakt het boeiend. Wat werkt, wat niet. Welke acties zijn goed bedoeld maar leggen weinig zoden aan de dijk? Welke ingrepen maken met weinig input veel verschil?

Aan de slag

We stoppen natuurlijk niet bij de opmaak van een plan. Komende jaren gaan we ook effectief acties uitrollen met het voorziene budget. We zetten in op habitatverbetering, sensibilisering en monitoring.
Enkele voorbeelden van de vele mogelijke acties:

 • Samenwerking tussen landbouwers en imkers bevorderen
 • Opleiding bijvriendelijk beheer voor groenarbeiders en gemeentepersoneel
 • Cursus ‘wilde bijen’ voor beginners en gevorderden
 • Opleidingen rond pesticidenvrij tuinieren voor burgers en tuinaannemers
 • Doorlichting bermbeheer
 • Biofilters installeren bij landbouwers om resten van sproeistoffen te zuiveren
 • Aanplantingen op openbaar domein bijvriendelijk maken
 • Inventarisaties bijen in de gemeente
 • Bijenwandelingen in de gemeente
 • Minder grasmachien, meer bloemen zien
 • Film- en debatavond rond bijen
© Regionale Landschappen

Lerend netwerk

Al deze acties geven aanleiding tot heel wat gespreksstof. Daarom willen we verschillende belanghebbenden op welbepaalde momenten samenbrengen om kennis, ervaring, en ideeën te delen met elkaar. Op die manier werken we aan een lerend netwerk rond bijen, dat ook na het project blijft zoemen.

Steun

Het bijenproject ‘Kruisbestuivers’ wordt gesubsidieerd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, voor een bedrag van €303.658 op een totale projectkost van €467.166