Wat leeft er allemaal in de Brugse en Damse Polders?

Detectoren registreren vogels, vleermuizen, sprinkhanen... boven de Damse en Brugse polders. Volg hier de waarnemingen.



Delen

Waterkwaliteit en biodiversiteit

Deze nazomer startte een nieuw monitoringsproject in kader van het Water+Land+Schap Romboutswervepolder project. Door op verschillende locaties geluidsdetectoren te plaatsen, willen de projectpartners nagaan of de uitgevoerde werkzaamheden ook effectief leiden tot meer biodiversiteit in het gebied. De detectoren zullen ons meer inzicht geven in de verschillende vogel- en vleermuissoorten die boven de Damse en Brugse polders rondvliegen. Maar ze registreren ook de aanwezigheid van kleinere dieren zoals muizen, sprinkhanen... Door analyse van de geluidsfragmenten kunnen we volgen welke diersoorten er langskwamen in de gebieden waar de werkzaamheden in kader van dit project plaatsvonden. 

© RLHP

Het Water+Land+Schap project heeft als doel een klimaatrobuust en gezond watersysteem op te bouwen, optimale verweving van natuur en landbouw te bereiken en de landschappelijke identiteit te versterken. De Romboutswerve, een onbevaarbare waterloop, voert overtollig water uit de stadsrand van Brugge, aangevuld met water uit de Damse Vaart, af naar het Leopoldkanaal. Algemeen kan gesteld worden dat de biologische activiteit rond een waterloop gelinkt kan worden aan de waterkwaliteit. Door het monitoren van het leven in de Brugse en Damse polders, kunnen we meer te weten komen over de algemene kwaliteit van dit waterrijke polderlandschap.

Twee types detectoren

  1. Het eerste type detector neemt de akoestische geluiden van vogels op. Deze geluidsfragmenten worden geanalyseerd met behulp van AI, die de juiste vogelsoort identificeert aan de hand van de roep. Onze vogelaars binnen het team controleren nadien de waarnemingen.
  2. Het tweede type detector, uitgerust met ultrasoongevoelige microfoons, legt onder meer geluiden van vleermuizen en andere kleine dieren (muizen, sprinkhanen …) vast. Met behulp van echolocatie kunnen vleermuizen zich oriënteren en foerageren. Muizen en sprinkhanen communiceren met ultrasone geluiden. De geluiden die deze diersoorten produceren, zijn vaak soortspecifiek en kunnen ook het geslacht verklappen.

 

© RLHP

Waarnemingen van de maand

Hier kan je volgen welke dieren de detectoren afgelopen maanden registreerden. De foto's die oplichten zijn de dieren die afgelopen maand het gebied bezochten. 

 

Vogels



Groenpootruiter

Tringa nebularia



Grutto

Limosa limosa



Ijsvogel

Alcedo atthis



Zoogdieren



Meervleermuis

Myotis dasycneme



Rosse vleermuis

Nyctalus noctula



Tweekleurige vleermuis

Vespertilio murinus





Kemphaan

Calidris pugnax



Kerkuil

Tyto alba



Koereiger

Bubulcus ibis





Watervleermuis

Myotis daubentonii



Baardvleermuis

Myotis mystacinus



Franjestaart

Myotis nattereri





Kwartel

Coturnix coturnix



Patrijs

Perdix perdix



Regenwulp

Numenius phaeopus





Bosvleermuis

Nyctalus leisleri



Gewone dwergvleermuis

Pipistrellus pipistrellus



Ruige dwergvleermuis

Pipistrellus nathusii





Roodborsttapuit

Saxicola rubicola



Snor

Locustella luscinioides



Steenuil

Athene noctua





Waterspitsmuis

Neomys fodiens



Dwergspitsmuis

Sorex minutus







Wielewaal

Oriolus oriolus



Witgat

Tringa ochropus



Zomertaling

Spatula querquedula



Foto's Baardvleermuis, Gewone dwergvleermuis, Meervleermuis, Rosse vleermuis ©Natuurpunt

Foto's Tweekleurige vleermuis, Watervleermuis, Franjestaart, Bosvleermuis, Ruige dwergvleermuis ©Bram Conings

Akoestische en ultrasone waarnemingen

Vogels

Zoogdieren

Water

Water speelt een cruciale rol in het project. Alle dieren zijn immers afhankelijk van water om te overleven. Broedende weidevogels gedijen goed in natte graslanden met lage vegetatie. Om deze omstandigheden te bevorderen, werken we aan extra vernatting van de graslanden tijdens de broedperiode. Buiten het broedseizoen biedt de Romboutswervepolder met zijn mozaïek aan akker- en weidegronden ook een ideale tussenstop voor trekvogels om te rusten en te foerageren. Deze monitoring brengt dus ook de seizoensgebonden bezoekers in kaart.

Ook vleermuizen hebben water nodig, voornamelijk om te jagen op insecten die zich langs de oevers van waterpartijen bevinden. Open en halfopen landschappen, zoals de polders, met stilstaand of stromend water zijn de ideale habitats voor hun nachtelijke jacht. De eerste monitoringsperiode loopt tot eind oktober, daarna overwinteren deze vliegende acrobaten tot midden maart. In het voorjaar van 2025 zullen de detectoren opnieuw geplaatst worden voor verdere analyse.

© Regionale Landschappen

Partners

De partners voor dit Water+Land+Schapsproject zijn

  • Provincie West-Vlaanderen (coördinator)
  • Regionaal Landschap Houtland & Polders
  • Natuurpunt
  • FARYS
  • Stad Damme
  • Stad Brugge
  • Oostkustpolder
  • Vlaamse Milieumaatschappij
  • Inagro
  • ILVO
  • Boerenbond
  • Universiteit van Antwerpen
  • Vlaamse Waterweg