Oktober: Samen bouwen aan het landschap dankzij vrijwilligers

Elke dag werken we aan een sterker landschap. Gelukkig staan we er niet alleen voor. Ook heel wat helpende vrijwilligershanden bouwen dagelijks mee aan ons landschap!



Delen

Elke dag werken we aan een sterker landschap. Gelukkig staan onze 18 Regionale Landschappen er niet alleen voor. We krijgen steun van provincies, de Vlaamse overheid, partnerorganisaties, gemeenten, particulieren, landbouwers, … Maar niet te vergeten: ook heel wat helpende vrijwilligershanden bouwen dagelijks mee aan ons landschap! We vinden ze terug in allerlei vormen. De ene groep helpt met aanplanten van (fruit)bomen, de andere brengt al wandelend onze Trage Wegen in kaart of gidst groepen door bijzondere landschappen. Wist je dat bij sommige Regionale Landschappen zelfs vrijwilligers op kantoor de vaste medewerkers ondersteunen?

Een kleine greep uit onze uitgebreide vrijwilligerswerking*:

  1. Elk Regionaal Landschap heeft een eigen knotteam. Jaarlijks of elke 2 jaar leiden we deze vrijwilligers op tot bekwame knotters. Zo krijgen knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes het juiste onderhoud. Bovendien nemen de vrijwilligers het brandhout mee naar huis. Win-win!

  2. Jaarlijks graven en onderhouden we tientallen poelen. Maar hoe zit het met dat onderwaterleven? Trekken onze poelen veel kikkers, salamanders en libellen aan? De vrijwilligers van onze poelenmonitoring to the rescue! Jaarlijks monitoren we op deze manier de kwaliteit van onze poelen.

  3. Wandel je graag? Onze Trage Wegenvrijwilligers (of wandelmeters en -peters) brengen de wandelwegen mee in kaart en verbeteren zo ons wandelnetwerk.

  4. Heel wat Regionale Landschappen leiden ook educatieve landschapsgidsen Zo vertalen we het verhaal van het landschap naar het grote publiek.

  5. In ons landschap prijken talloze eeuwenoude bomen en houtkanten, ook gekend als ‘houtig erfgoed’. Heel wat erfgoedvrijwilligers brengen deze landschapselementen mee in kaart, zodat we ze goed kunnen beheren en opnieuw een lange toekomst kunnen geven.

  6. Om onze vliegende vrienden in kaart te brengen en te helpen, mogen we rekenen op vrijwilligers die werken rond zwaluwen en weidevogels. Of hoorde je al van vrijwilligers die nestkasten van steenuilen en kerkuilen mee controleren en onderhouden?

  7. Tijdens een aanplantactie zijn alle helpende handen welkom. Meestal zoeken we ze heel lokaal: naburige schoolkinderen, buurtbewoners en/of jeugdbewegingen steken met veel plezier de handen uit de mouwen voor een groenere (speel)omgeving.

  8. Her en der verrijzen er vrijwilligersgroepjes die een bepaald gebied aanpakken dat net wat meer zorg kan gebruiken. De landschapsvrijwilligers snoeien, maaien, werpen takkenrillen op, richten schuilplaatsen in voor egels en amfibieën … en zorgen zo voor de nodige meerwaarde in het landschap.

  9. In sommige regio’s zijn tuincoaches aan de slag. Ze geven vrijblijvend advies aan particulieren over hoe ze hun tuin klimaatrobuuster kunnen inrichten. De tuincoach krijgt eerst een opleiding en gaat daarna op bezoek in tuinen om de verschillende mogelijkheden in die specifieke tuin toe te lichten.

 

 


Oproep

Breng jij het liefst je tijd buiten door? Wil je zelf ook aan de slag als vrijwilliger in je naburig landschap? Meld je geheel vrijblijvend aan bij je plaatselijk Regionaal Landschap.
Samen zorgen we voor een nóg mooier en gezonder landschap. Let op: elk Regionaal Landschap heeft zijn eigen vrijwilligerswerking en is dus anders georganiseerd. De mogelijkheden zijn dus telkens verschillend.

 

Ik wil vrijwilliger worden bij ...

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete

Knotteam - poelenmonitoring - Trage Wegen - landschapsgids

Meld je aan

Regionaal Landschap de Voorkempen

Knotteam - erfgoedvrijwilligers - Trage Wegen

Meld je aan

Regionaal Landschap Rivierenland

Knotteam - erfgoedvrijwilligers - Trage Wegen

Meld je aan

Regionaal Landschap Schelde-Durme

Knotteam - poelenmonitoring - Trage Wegen - zwaluwen - weidevogels

Meld je aan

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen

Knotteam -  gidsen van natuurwandelingen - inventarisatie houtig erfgoed - steenuilen en kerkuilen - ondersteuning bij grote publieksevenementen

Meld je aan

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevalei

Knotteam – poelenmonitoring - educatieve gidsen – infostand bemannen – bakvrijwilligers bij gerestaureerde bakovens – checken van bebording fietsroute

Meld je aan

Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Knotteam - erfgoedvrijwilligers (opstartend)

Meld je aan

Regionaal Landschap Lage Kempen

Wandelmeters en –peters - heggenleggers

Meld je aan

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Greenspotters

Meld je aan

Regionaal Landschap Kempen en Maasland

Rangers en Verkenners parken - wandelmeters en -peters

Meld je aan

Regionaal Landschap Houtland & Polders

Knotteam - houtig erfgoed - tuincoaches Brugge

Meld je aan

Regionaal Landschap Westhoek

Knotteam - landschapsvrijwilligers - tuincoaches - Trage Wegen - begeleiders op activiteiten

Meld je aan

Stadlandschap West-Vlaamse hart

Knotteam - streekverkenners

Meld je aan

Stadlandschap Leie en Schelde

Plantacties - paddenoverzet - biodiversiteitsacties 

Meld je aan

Regionaal Landschap Dijleland

Knotteam - zwaluwen - inventarisatie Beeknaambordjes - controle wandelingen & fietstochten RLD

Meld je aan

Dit artikel is onderdeel van de campagne "Ontdek jouw #regionalelandschatten". 

In elk regionaal landschap valt er heel wat te beleven én wordt er druk gewerkt aan het beheer van het landschap. Elk Landschap is als het ware een schatkist. 

De Regionale Landschappen nemen je in 2023 mee op ontdekkingstocht doorheen Vlaanderen en de werking van de organisatie. Je krijgt maandelijkse tips van onschatbare waarde zoals informatie van toffe activiteiten tot praktische kennis in en over onze prachtige landschappen.

Ontdek jouw #regionalelandschatten