Het plantseizoen van bomen, hagen, houtkanten en dreven is volop aan de gang. Wil je bomen planten, het is het geknipte moment!
Het plantseizoen van bomen, hagen, houtkanten en dreven is volop aan de gang. Wil je bomen planten, het is het geknipte moment!
Bomen hebben een enorm potentieel in de strijd tegen de klimaatverandering en achteruitgang van de biodiversiteit. Ze bieden voedsel en nestgelegenheid aan honderden soorten, van insecten tot vogels. Ze zorgen voor schaduw en verkoelen als een natuurlijke airco. Solitaire bomen zoals de eik of de linde kunnen heel oud worden en uitgroeien tot monumentale bomen. Ze geven identiteit aan je tuin, pleintje, park, tuin of school. Bomenrijen vormen groene linten in het landschap die vleermuizen en vogels volgen.
Heb jij plek voor een boom? Dan is het nú het moment om te planten.
Aanplanten doe je best tussen begin november en eind januari voor hoogstambomen. In deze periode draagt het plantgoed geen bladeren en ligt de sapstroom stil.
Stem de boomsoort af op de bodemcondities. Een zomereik aardt op armere zandgrond. Een zwarte els voelt zich goed op een natte bodem. Beuk houdt van rijkere zandleembodems. Kijk in het landschap rondom je heen. Vaak toont de natuur wat aanslaat in jouw omgeving.
Voor plantgoed met een stamomtrek van 10/12 centimeter voorzie je een plantgat van 70 à 80 centimeter. Zorg ervoor dat de wortels niet gedraaid liggen of aan de buitenzijde naar omhoog wijzen. Snoei de wortels nooit bij.
Zo dringen de wortels gemakkelijk in de grond en staat de boom stabiel.
Zo verspreidt de grond zich goed tussen de wortels.
De onderste takken van de kruin komen best boven de paal uit.
De boom staat best aan de oostzijde van de paal, met minstens 25 centimeter tussen de boomstam en de paal om schuren te voorkomen.
De bovenste wortels moeten maar net onder de grond liggen.
Trek de band voldoende strak aan om steun te geven, maar niet té strak. De boomband mag de stam niet insnoeren.
Zo, die staat goed.
Wist je dat de regionale landschappen vorig plantseizoen 442.510 bomen en struiken aanplantten?
Dit artikel is onderdeel van de campagne "Ontdek jouw #regionalelandschatten".
In elk regionaal landschap valt er heel wat te beleven én wordt er druk gewerkt aan het beheer van het landschap. Elk Landschap is als het ware een schatkist.
De Regionale Landschappen namen je in 2023 mee op ontdekkingstocht doorheen Vlaanderen en de werking van onze organisatie. Je kreeg maandelijkse tips van onschatbare waarde zoals informatie over toffe activiteiten tot praktische kennis in en over onze prachtige landschappen.