Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een invasieve insectensoort die onze eigen honingbijen (en andere inheemse insecten) aanvalt. Om verdere verspreiding van deze soort tegen te gaan, is melding en bestrijding wenselijk. Hoe je kan meehelpen, lees je hieronder.Delen
© Marc Struye

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een wespensoort uit zuidoost China. Sinds 2016 is de soort ook aanwezig in België. We noemen ze een ‘invasieve exoot’. Invasief omdat ze het – helaas – véél te goed doet bij ons. De soort valt honingbijen en andere inheemse insecten aan. We zijn ze liever kwijt dan rijk.

De Aziatische hoornaar ziet er uit als een grote wesp maar is duidelijk herkenbaar aan zijn gele pootjes. Meer gedetailleerde informatie om de Aziatische hoornaar onder meer te onderscheiden van de Europese (overigens een veilig en nuttig insect) kan je hier lezen. 

© Vespawatch

Welke maatregelen worden ondernomen tegen de Aziatische hoornaar?

Om de verdere verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan, is het belangrijk dat nesten opgespoord en verdelgd worden. Waarnemingen van individuele Aziatische hoornaars kunnen wijzen op een nest in de relatieve nabijheid. Gespecialiseerde vespawatchers valideren de melding, lokaliseren het nest en een erkende verdelger komt vervolgens het nest vernietigen. Iedere West-Vlaamse gemeente regelt en betaalt, in samenwerking met het provinciebestuur, de verdelging van nesten van Aziatische hoornaar.

Wat kan jij doen?

  • Een Aziatische hoornaar spotten

Een Aziatsche hoornaar gespot? Surf naar www.vespawatch.be en klik op 'meld een individu via www.waarnemingen.be'. Geef de exacte locatie van je waarneming door en upload een foto.

Jouw waarneming wordt gevalideerd door een expert. Daarna komen vespawatchers bij je langs om het nest op te sporen. Verdelging gebeurt door specialisten en wordt betaald door het gemeentebestuur.

  • Een nest gevonden?

Ook nesten kan je melden via www.vespawatch.be. Klik op 'Meld een nest' en vul het formulier in. Het kan enkele weken duren vooraleer er effectieve stappen worden ondernomen maar de Aziatische hoornaar is niet agressief naar de mens toe zolang zijn nest niet verstoord wordt.

Ervaar je een nest als een acuut gevaar dan kan je via de brandweer (op voorwaarde dat zij die service leveren) of een erkende verdelger onmiddellijk en op eigen kosten het nest laten verdelgen.