Lezing en debat: bermen en dreven ecologisch beheren

Een bron van inspiratie voor iedereen die begaan en/of betrokken is bij de inrichting en het beheer van onze bermen en dreven. Lezing en debat met moderator en 3 experten aan het woord. Een succesverhaal voor ons allemaal want een goed bermbeleid geeft biodiversiteit.

Inschrijven

Terug naar overzicht

Cultuurzaal in SPC Hof ter Straeten

Startplaats

20 April 2022 | 20u00

Start

20 April 2022 | 22u00

Einde

gratis

prijs

Lente

Seizoen

Bermenavond in Jabbeke

Moderator: Hans De Vliegher
 
De gastsprekers van de avond:  
  • Arnout Zwaenepoel
Expert natuur, bos, landschap en groen bij de West-Vlaamse Intercommunale. Auteur van ondermeer ‘Werk aan de berm’.

Dat bermen een belangrijke schakel zijn voor onze biodiversiteit weten we al lang. Maar zijn onze bermen bloemrijk en gezond? Hoe krijgen fauna en flora een kans? Wat zijn de spelregels? Waar loopt het mis? Hoe ziet de ideale berm eruit? Wat is een bermbeheerplan? Arnout inventariseert al meer dan 20 jaar bermen en heeft een klare kijk op de huidige toestand.
 
  • Gilles Paelinck
Drevenmanager bij Regionaal Landschap Houtland & Polders.

Dreven beheren en onderhouden, het is een hele uitdaging. Op welke haalbare en veilige manier kunnen we onze dreven in stand houden? Hoe beheren we met aandacht voor biodiversiteit en klimaatverandering? Hoe ontwerpen we nieuwe dreven? Welke boomsoorten kiezen we?
Gilles is een gedreven specialist die ons een antwoord geeft op al deze vragen.
 
  • Johan Broidioi
Bestuurslid Natuurpunt Middenkust

Sinds jaar en dag is Johan actief bij Natuurpunt Middenkust. Naast vlinderteller, vogelteller, plantenspecialist, natuurgids en conservator is Johan een onderhandelaar bij het aankopen van natuurgebieden aan de kust en laat hij zijn stem horen in elk beleidsdossier, ook wat betreft bermbeheer. Johan laat ons voorbeelden zien van goed bermbeheer, maar confronteert ons ook met problemen en knelpunten.